Syrop daktylowy – co to właściwie jest?

Wśród produktów ekologicznych popularność w ostatnim czasie zdobył syrop daktylowy. Jest to produkt naturalny, sporządzony z soku z miąższu daktyli, poprzez jego zagęszczenie. Przybył on do nas z rejonów Bliskiego Wschodu, gdzie stanowi tradycyjny dodatek do wielu deserów, szczególnie do jogurtu naturalnego.

Syrop daktylowy zdobył uznanie wśród osób unikających sacharozy i szukających zamienników białego cukru. Jednak czy syrop daktylowy jest faktycznie dobrym rozwiązaniem, czy jest to kolejny mit?

Syrop daktylowy – właściwości

Syrop daktylowy to produkt wykonany jedynie z daktyli. Jednak ilość składników mineralnych w nim zawartych jest nieco mniejsza niż w owocach, ze względu na procesy przetwórcze. Wśród najważniejszych właściwości syropy, należy wyróżnić:

– dużą ilość potasu wpływającego na prawidłowe ciśnienie krwi

– duże ilości magnezu wpływające na prawidłową pracę mięśni (w tym mięśnia sercowego)

– witaminy przeciwutleniające (A, C, E) obniżające ilość wolnych rodników w organizmie

– witaminy z grupy B wpływające na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

– właściwości przeciwnowotworowe i immunostymulujące.

W przeciwieństwie do daktyli, syrop daktylowy pozbawiony jest w zupełności błonnika pokarmowego, co sprawia, że cukry proste w nim zawarte są łatwo przyswajalne.

Syrop daktylowa, a zdrowie

Syrop daktylowy jest zdrowszym zamiennikiem cukru białego, gdyż zawiera mniej kalorii (o około 25%) oraz jest bogaty w składniki mineralnych, których w cukrze białym zupełnie brak. Jednak jednocześnie zawiera jedynie cukry proste bardzo łatwo wchłaniane w organizmie. Z tego powodu jego spożycie skutkuje szybkim wzrostem poziomu cukru we krwi. Nie jest to więc produkt polecany diabetykom. Osobom interesującym się zdrowym odżywianiem zaleca się stosowanie tego produktu z umiarem, jako dodatek do jogurtów, naleśników czy pancaków. Syrop daktylowy jest szczególnie popularny wśród wegan, gdyż jest to produkt w 100% pochodzenia roślinnego i może stanowić świetny zamiennik miodu pszczelego. Można go przygotować w domu lub kupić gootwy produkt, dostępny już niemal w każdym sklepie z żywnością ekologiczną i dietetyczną.

Syrop daktylowy – przeciwwskazania

Syrop daktylowy, ze względu na dużą zawartość cukrów prostych, jest niewskazany dla osób z cukrzycą. Ponadto nie poleca się go osobom z zespołem jelita nadwrażliwego oraz osobom ze skłonnościami do otyłości i nadwagi. U nielicznej grupy ludzi obserwuje się występowanie alergii na daktyle, co również jest czynnikiem uniemożliwiającym spożywanie syropu.